Kuchenne przepisy

Smaczne i zdrowe!
Tablicę obserwują:
+ 7111 innych
a0atd u6sie Galicia17865 brzm sylwana q9lap n4kev Torsiello69548 s7meo katalon olronekzone
  • Marokańskie hamburgery [EN]

    0
  • Płonący tort chałwowy

    Biszkopt Składniki (na trzy biszkoptowe blaty) 7 jajek 220 g cukru 85 g kakao 115 g mąki pszennej Sposób przygotowania Piekarnik rozgrzać do 170°C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, natomiast boki pozostawić suche i niczym nie osłonięte. Białka ubijać przez 2 minuty – do spienienia. Stopniowo zwiększać obroty miksera i dodawać małe porcje cukru. Miksować, aż białka staną się bardzo gęste i błyszczące. Do masy dodawać po jednym żółtku, po każdym miksując do dokładnego połączenia. Kakao oraz mąkę przesiać razem i dodać do ubitych jaj w trzech porcjach. Po wsypaniu każdej z nich delikatnie mieszać masę szpatułką tak, aby piana nie opadła. Następnie przelać ciasto do formy, wyrównać i piec przez 35-40 minut. Porada Wyjąć tortownicę z piekarnika i – uwaga! – rzucić nią o blat. Takie potraktowanie biszkoptu ma uwolnić pęcherzyki powietrza i zapobiec opadnięciu ciasta. Ciasto zostawiamy do ostygnięcia i kroimy na trzy blaty. Masa chałwowa Składniki 2 jajka 125 g masła w temperaturze pokojowej 125 g margaryny w temperaturze pokojowej 140 g drobnego cukru (lub mniej) 350 g dowolnej chałwy 2 łyżki likieru kawowego 2 duże łyżki konfitury wiśniowej łyżka kakao Sposób przygotowania Jajka wbić do miseczki, która nadaje się do użycia w kąpieli wodnej. Dodać cukier i miksować składniki na wysokich obrotach nad gotującą się wodą. Wrzątek nie powinien dotykać dna naczynia, w którym są jajka z cukrem. Kiedy masa stanie się puszysta, należy pozostawić ją do ostudzenia. Ostygłą masę dodawać porcjami do masła i margaryny. Zmiksować i następnie dodać likier oraz posiekaną chałwę. Wymieszać całość szpatułką i odstawić do lodówki. W małym rondelku rozpuścić konfiturę wiśniową, wsypać do niej łyżkę kakao i dokładnie wymieszać. Dwa pierwsze blaty tortu skropić konfiturą i posmarować masą. Nakryć je trzecim blatem. Pod brzegi ciasta podłożyć papier do pieczenia, który zapobiegnie wybrudzeniu tortownicy przy ozdabianiu go bezą. Beza szwajcarska Składniki 4 duże białka 200 g cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Sposób przygotowania W kąpieli wodnej przez kilka minut mieszać białka z cukrem i ekstraktem pilnując, aby cukier nie osadzał się na brzegach miski i całkowicie się rozpuścił. Zdjąć miskę z garnka z wodą i ubijać białka przez 8 minut, aż osiągną temperaturę pokojową i staną się bardzo gęste i błyszczące. Posmarować tort większością piany, po czym zanurzyć w pozostałej części palce i „skubać” tort tak, żeby z ciągnących się białek powstawały kolce. Wyjąć ostrożnie spod tortu papier i uzupełnić ubytki. Przypiekać bezę z wierzchu, używając palnika do creme brulee. Jeśli kolce będą zajmować się ogniem, wystarczy zdmuchnąć płomyczki.

    0
  • Scaloppine di vitello alla Da Vinci

    Przepisy z polskich restauracji. Rzeszów, Restauracja Da Vinci

    0
  • Dopiaza z kurczaka

    Przepisy z polskich restauracji. Toruń, restauracja Royal India

    0
  • Maczanka krakowska

    Przepis na to pyszne, sycące i kaloryczne danie podał Jan Kościuszko w magazynie Kuchnia. Podobno krakowski rodowód potrawy wcale nie jest pewny, niektórzy znawcy kulinariów uważają, że maczanka pochodzi z Poznania. Tak czy inaczej mięso podane w ten sposób jest znakomite.

    0
  • Karmelowe galaretki w jabłku

    0
  • Pełnoziarniste ciasteczka kokosowo-owsiane

    Kolejna odsłona ciasteczek w troszkę zdrowszej wersji, bo na bazie mąki pełnoziarnistej i płatków owsianych. Jeśli jesteście wielbicielami kokosu, z pewnością przypadną Wam one do gustu. Idealnie sprawdzą się w chłodny jesienny wieczór. Wystarczy szklanka ciepłego mleka, koc, talerzyk z ciasteczkami i żadne chłody nie są nam groźne.

    0
  • Bób z jajem

    Bób gotujemy na półtwardo, studzimy i obieramy ze skórek – każda skórka kryje dwie połówki ziarna. Wędlinę kroimy w kosteczkę i podsmażamy aby wytopiło się trochę tłuszczu. Do wędliny dodajemy bób, chwilkę podgrzewamy, mieszając aby smaki się połączyły. W garnku gotujemy wodę, lekko solimy, mieszamy łyżką aby utworzył się wir, w ten wir wbijamy ostrożnie po jednym jajku, gotujemy ok. 3 min. I kropka!

    0
  • Kurczak z mandarynkami, tymiankiem i likierem Cointreau

    0
  • Pieczona papryka faszerowana kuskusem i wędzoną rybą

    0
  • Dynia obowiązkowa w jesiennej diecie

    To jedno z największych warzyw na świecie, a jej żółtopomarańczowy miąższ wykorzystywany jest w setkach przepisów. Jednak dynia w polskiej kuchni wciąż jest niedoceniana. Znamy ją przede wszystkim w marynowanej wersji. Tymczasem to prawdziwa skarbnica cennych składników i warto korzystać z niej jak najczęściej.

    0
  • Pyszna La Ribollita

    Gęsta, pełna różnorodnych smaków i wyjątkowo odżywcza zupa ribollita to kulinarne arcydzieło prosto ze słonecznej Toskanii. Swoją nazwę zawdzięcza przekonaniu, że najlepiej smakuje następnego dnia po ugotowaniu - ribollita, czyli "ugotowana na nowo". Jej podstawowy składnik to fasola, której towarzyszą: włoska kapusta i przeróżne warzywa. Specjalnie dla VU przepis na nią zdradza blogerka Ewelina Majdak.

    0
  • Scampi agli aromi

    krewetki z czosnkiem, ziołami i świeżymi pomidorami. Składniki (dla 1 osoby): 5 krewetek tygrysich (rozmiar 16/20) 8 pomidorków koktajlowych 1 ząbek czosnku gałązka rozmarynu ¼ pęczka natki pietruszki oliwa z oliwek extra vergine szczypta ostrej papryki sól, pieprz Czas przygotowania: 10 min

    0
  • Polędwiczki z kurczaka duszone w winie, z sosem gorgonzola

    Przepisy z polskich restauracji. Rybnik, restauracja Hajda

    0
  • Zwijki ze schabu

    0
  • Cytrynowa zupa z kurczaka z ryżem

    Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zagotować wodę z liściem laurowym i włoszczyzną. Dodać filety z kurczaka, gotować ok. 15 minut. Wyjąć kurczaka z bulionu i odstawić. Rosół odcedzić. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać masło. Zasmażyć na nim mąkę. Wlać bulion i śmietanę, doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Gotować na wolnym ogniu 2-3 minuty. Stopniowo wlać sok z cytryny, cały czas mieszając. Podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Jeśli to konieczne odcedzić ryż i dodać do zupy. Dymkę oczyścić, umyć i pokroić w cienkie krążki. Pokroić pierś z kurczaka i ułożyć w głębokim talerzu. Zalać zupą i posypać dymką. Podawać przyozdobione listkiem melisy. Wskazówka: zupa może być podawana na zimno lub ciepło.

    0
  • Ciasto czekoladowo-kokosowe z nutą pomarańczy

    Połączenie mocno czekoladowego rozpływającego się w ustach ciasta z mocno kokosowym kremem to bardzo zgrany duet - pisze Kasia na swoim blogu www.slodkiefantazje.pl.

    0
  • Skrzydełka kurczaka z syropem klonowym

    Te skrzydełka świetnie smakują same, jedzone na ciepło lub na zimno jako przekąska lub danie obiadowe, podawane np. z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

    0
  • Zdrowe i tanie: wiosenne sałatki z USA

    Coleslaw, czy cezara? Dziś przygotowaliśmy przepisy na najsłynniejsze amerykańskie sałatki. Z kurczakiem, bekonem, jajkiem i całym mnóstwem świeżych warzyw. Na zdrowie!http://simplyrecipes.com/photos/cobb-salad-a-500.jpg

    0
  • Piernik przekładany

    Jedno z ważniejszych ciast na Święta Bożego Narodzenia

    0