przepisy

To co w kuchni najpyszniejsze
Tablicę obserwują:
+ 3550 innych
Galicia17865 q9lap katalon olronekzone Semmes37380 Ducas67511 vuvityrjeda478 Lyden69431 s0wzo q5vuz Depugh7515
  • Kuskus awokado i suszone pomidory

    SKŁADNIKI: ok. ¾ szkl. kuskus szczypta soli sok z ok. ½ cytryny + trochę wrzącej wody Kuskus z solą wsypać do miseczki. Zalać sokiem z cytryny i dodać wrzącej wody w ilości takiej, by płyn z małym naddatkiem „wystawał” ponad kaszkę. Zakryć miskę (np. talerzem) i odstawić na kilka minut, aby ziarenka wchłonęły płyn. 1 dojrzałe awokado (ale niezbyt miękkie) ok. 5-6 szt. suszonych pomidorów z zalewy oliwnej 1 mały świeży ogórek garść drobno posiekanej natki pietruszki sok z cytryny (ilość do smaku) sól, pieprz do smaku ok. 2-3 łyżki oliwy extra vergine 1-2 łyżki orzeszków piniowych Orzeszki piniowe uprażyć na złoty kolor na suchej patelni. Ogórka obrać i wraz z suszonymi pomidorami pokroić w kosteczkę. Awokado przekroić na pół, wydrążyć łyżką stołową miąższ – pokroić w kostkę i skropić dużą ilością soku z cytryny (żeby zapobiec utlenianiu owoca). Przygotowany kuskus wymieszać z awokado, ogórkiem i suszonymi pomidorami. Dodać natkę pietruszki i orzeszki piniowe. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

    0
  • Tarta śniadaniowa z ciasta francuskiego

    Składniki na 4 mini-tarty lub 1 dużą: pół opakowania ciasta francuskiego 2 jajka 1/2 szklanki mleka 2 łyżki gęstej śmietany warzywa (do wyboru): różyczki brokuła lub kalafiora, papryka, szparagi, groszek, pomidorki koktajlowe, pieczarki lub inne 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki tymianku garść tartego, żółtego sera sól, pieprz Piekarnik nagrzewamy do 200ºC. W tym czasie przygotowujemy formy na tarty – wykładamy je ciastem francuskim, aby pokryło ono dno i brzegi formy, a następnie nakłuwamy je widelcem w wielu miejscach. Na cieście układamy ulubione warzywa – pokrojone uprzednio na mniejsze części (u mnie brokuły i pomidorki w całości). Jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich mleko i śmietanę. Przyprawiamy masę jajeczną papryką, tymiankiem (lub innymi ziołami) oraz solimy i pieprzymy. Zalewamy warzywa, posypujemy serem i wstawiamy na 20-25 minut do piekarnika. Po wyjęciu od razu podajemy.

    0
  • Zupa marchewkowa z gałką muszkatałową

    Składniki (na 2 porcje): 5-6 marchewek, pokrojonych w talarki Ok. 1 litr bulionu na włoszczyźnie 2 łyżki oliwy (bądź masła) 1 łyżeczka cukru 2 pomidory bez skórki, pokrojone w kostkę Pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka Pietruszka do podania Marchewki karmelizuję na oleju z łyżeczką cukru, aż trochę zmiękną. Dodaję pomidory i duszę. Całość po kilku minutach zalewam bulionem do wysokości marchewek i gotuję. Gdy cała marchewka będzie już miękka przyprawiam pieprzem, słodką papryką i gałką muszkatołową, a następnie blenderem zamieniam w krem. Podajemy z posiekaną pietruszką i innymi dodatkami według uznania.

    0
  • Pyszne polskie sery

    Jeszcze kilkanaście lat temu Polska była serową pustynią. Teraz jest całkiem inaczej. Coraz głośniej u nas i za granicą o polskich doskonałych serach, dorównujących jakością światowym markom. Co ciekawe, wiele z nich produkują mali wytwórcy – stąd niektóre zyskały miano „zagrodowych”. Część z nich posiada certyfikat produktu ekologicznego, co w serowym świecie nie jest często spotykane.

    0
  • Likier kawowy

    Sposób przygotowania Cukier rozpuść w przegotowanej, gorącej wodzie. Gdy syrop ostygnie, dolej spirytus. Ziarenka kawy wsyp do butelki, zalej wodą z cukrem i spirytusem, ustaw w ciemnym miejscu i odstaw na kilka dni, aż opadną wszystkie ziarenka kawy. Likier przecedź przez nylonowe sitko lub kilka warstw gazy, przelej do butelki i zakręć. Odstaw na 2 tygodnie.

    0
  • Kurczak z nerkowcami

    Nerkowce to miękkie i delikatne orzechy dodawane często do potraw kuchni indyjskiej, ciast czy sałatek.

    0
  • Czy każdy produkt z ziarnami jest wartościowy?

    Poszczególnych elementów ziarna nie widać gołym okiem, ale odkryto, że przyswajanie nasion zbóż w całości służy naszemu zdrowiu. Na czym polega ''pełnia'' ziaren? Ich wierzch pokrywa ochronna warstwa - otręby. To głównie błonnik, szczotka dla naszych kiszek, minerały i witaminy. Dzięki nim nasz układ trawienny pracuje aktywnie i sprawnie. Pod osłoną skrywa się bielmo, endosperma - magazyn skrobi i białka. Z niej powstaje śnieżnobiały proszek, bardzo pożądany w dawnych czasach i kontrowersyjny obecnie biała, oczyszczona mąka. Pozbawiona reszty składników, zredukowana do łatwo przyswajalnego paliwa sprzyja otyłości. W głębi ziarna drzemie zarodek, część dla rośliny najcenniejsza - zawiera białka, kwasy tłuszczowe omega 3, karoten, witaminy z grupy B, m.in. kwas foliowy.

    0
  • Gruszki zapiekane z rokpolem

    Gruszki zapiekane z rokpolem (dla 4 osób) 4 duże gruszki, 200 g sera typu rokpol, 50 g posiekanych orzechów laskowych, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz, 1/2 pęczka szczypiorku Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Myjemy i suszymy gruszki. Nie obieramy. Przecinamy je na pół, wyjmujemy pestki i trochę miąższu. Wyjęty miąższ i szczypiorek drobno siekamy (kilka gałązek zostawiamy do dekoracji). W salaterce rozgniatamy rokpol, dodajemy pokrojony miąższ gruszek, szczypiorek, śmietanę, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy, by powstała jednolita masa. Układamy połówki gruszek w żaroodpornym naczyniu, napełniamy masą serową, posypujemy orzechami i wstawiamy do piekarnika na 15 min. Podajemy gorące, udekorowane szczypiorkiem.

    0
  • Roladki z szynki z papryką

    0
  • Drugie życie obierki

    Z kilograma ziemniaków jedna trzecia to obierki. Wyrzucając je, pozbywamy się najzdrowszej części bulwy

    0
  • DIETY "Dieta 5:2" w tym roku stała się bestsellerem

    Możesz jeść tyle, ile chcesz, ale przez pięć dni, w ciągu dwóch kolejnych musisz pościć. Taka jest główna zasada nowej diety, która zyskuje coraz większą popularność w Wielkiej Brytanii i USA – pisze Reuters. Nazywana jest "dieta postną" (Fast Diet), ale znana jest też jako "dieta 5:2". Przez dwa dni postu nie trzeba całkowicie rezygnować z zjedzenie - nie wolno tylko przekraczać 600 kalorii dziennie, czyli jednej czwartej tego, co zjada zwykle dorosła osoba. Dzięki temu można podobno zeszczupleć i zachować dobre zdrowie. Nową dietę wylansowali dziennikarze medyczni dr Michael Mosley i dr Mimi Spencer w książce "The Fast Diet", która stała się w tym roku bestsellerem w Wielkiej Brytanii oraz USA. Jej tłumaczenie w marcu 2013 r. ukazało się również na rynku polskim.

    0
  • Spaghetti w berlinkach

    Pomysł na ... szaleństwo w kuchni

    0
  • Porządek w lodówce

    Sałata może być długo świeża, a wędlina smaczna. Wystarczy znaleźć dla nich właściwe miejsce w lodówce. Przedstawiamy rady, które warto wypróbować.

    0
  • Pierogi greckie z fetą, oliwkami i kaparami

    Składniki gotowe francuskie w podłużnych płatach (świeże lub mrożone) ok. 45 dag. 50 dag przebranych młodych liści szpinaku 15 dag fety 2 łyżki posiekanych czarnych oliwek łyżka posiekanych listków rozmarynu łyżeczka posiekanych kaparów 2 łyżki nasion pinii lub słonecznika jajko 1–2 ząbki czosnku łyżeczka soku z cytryny pieprz sól

    0
  • Grog herbaciany

    Grog herbaciany to rozgrzewający napój. Prosty w przygotowaniu, niezwykle poprawia humor w długie, zimowe wieczory. Sposób przygotowania Do szklanki z uchem wlej sok z cytryny, wsyp cukier i wymieszaj, by zaczął się rozpuszczać. Dodaj goździki, cynamon i anyżek. Wlej rum i wrzącą herbatę. Zamieszaj i podawaj.

    0
  • Konfitura morelowa z cynamonem i cytryną

    Składniki 400g suszonych moreli 2 cytryny 1 laska cynamonu o długości 6 cm 5 goździków 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 10-11 łyżek syropu klonowego Etapy przygotowania 1 Morele pokroić w paseczki. 2 Umyte cytryny wyparzyć w 0,4 l gorącej wody, przepołowić i pokroić na cienkie plasterki. Wodę wlać do kwasoodpornego garnka. Dodać owoce i pozostałe składniki. 3 Gotować na małym ogniu 30-40 minut, od czasu do czasu zamieszać. 4 Gorącą konfiturę przełożyć do słoików i dokładnie zakręcić. 5 Wskazówka: Aby zapobiec tworzeniu się pleśni, wierzch konfitury posmarować 54-procentowym alkoholem i przykryć papierem pergaminowym.

    0
  • Zupa z ziemniaczaną nutką

    Co podać swoim zmarzniętym i głodnym najbliższym? Najlepiej jakąś rozgrzewającą i smaczną zupę, na przykład kartoflankę. Klasyczna kartoflanka, czyli zupa ziemniaczana jest bardzo sycąca, pożywna, prosta, a zarazem pyszna

    0
  • Przekąski na sylwestra ?

    Zobacz nasze propozycje sylwestrowych przekąsek! Na pewno znajdziesz tu jakiś pyszny przepis dla siebie!

    0
  • Italiana panna cotta

    0