dbam o zdrowie!

Zdrowie jest najważniejsze
Tablicę obserwują:
+ 4955 innych
s9bzz bolaa l1kds w5msv botshouguher1981 Eilbeckaq6pdf c0ewm k5lgs j6iub l1vfp Saniatanes4edf
  • KUCHNIA Carpaccio z kalarepy i rzodkiewki

    2 kalarepy, pęczek rzodkiewek z listkami Sos: 1 jajo, sok z 1/2 cytryny, łyżeczka musztardy diżońskiej, łyżeczka octu winnego, sól, pieprz, 3/4 szklanki oleju, 1/2 szklanki oliwy extra vergine. Kalarepkę obrać i pokroić z rzodkiewką na cienkie plasterki. Przygotować sos: liście rzodkiewki zmiksować malakserem z żółtkiem, musztardą i przyprawami na zielony krem. Powoli, cienkim strumieniem wlewać do kremu olej i oliwę, nieustannie miksując mikserem z rózgami. Powstanie gęsta emulsja. Osobno ubić białko na pianę i wymieszać z emulsją. Doprawić do smaku. CCarpaccio z kalarepy i rzodkiewki 2 kalarepy, pęczek rzodkiewek z listkami Sos: 1 jajo, sok z 1/2 cytryny, łyżeczka musztardy diżońskiej, łyżeczka octu winnego, sól, pieprz, 3/4 szklanki oleju, 1/2 szklanki oliwy extra vergine. Kalarepkę obrać i pokroić z rzodkiewką na cienkie plasterki. Przygotować sos: liście rzodkiewki zmiksować malakserem z żółtkiem, musztardą i przyprawami na zielony krem. Powoli, cienkim strumieniem wlewać do kremu olej i oliwę, nieustannie miksując mikserem z rózgami. Powstanie gęsta emulsja. Osobno ubić białko na pianę i wymieszać z emulsją. Doprawić do smaku.

    0
  • Chroń się na plaży

    Dane są zatrważające – Polacy nie używają filtrów przeciwsłonecznych. Według badań GFK dla L’Oreal Polska 54% Polaków w 2011 roku nie używało żadnych kosmetyków z filtrami przeciwsłonecznymi, nawet na wakacjach. Te dane są o tyle straszne, że w 2003 roku było to tylko 41%. Trend jest więc niepokojący.

    0
  • Czosnek i ryba to idealne połącznie

    Ryby mor­skie do­star­cza­ją nam mnó­stwa jodu. Ten mi­kro­ele­ment re­gu­lu­je pracę ko­mó­rek i przy­spie­sza spa­la­nie tłusz­czu. Jeśli do­star­czysz go or­ga­ni­zmo­wi trzy razy w ty­go­dniu, mo­żesz schud­nąć nawet ki­lo­gram mie­sięcz­nie. Na­ukow­cy z uni­wer­sy­te­tu Gu­elph w On­ta­rio od­kry­li, że ryby mor­skie naj­le­piej łą­czyć z czosn­kiem. Za­war­ta w nim al­lii­na ob­ni­ża po­ziom złego cho­le­ste­ro­lu we krwi, który lekko wzra­sta, gdy zja­dasz tran za­war­ty w rybie.

    0
  • Chcesz być zdrowy i szczęśliwy? Przytul swojego zwierzaka

    – Posiadanie zwierząt to jeden z najlepszych sposobów na zdrowie – mówi Wojciech Majda, lekarz i psychoterapeuta. – Wystarczy wyprowadzić psa na spacer. Wówczas dotleniamy organizm, zmniejszamy ciśnienie krwi i ryzyko zachorowań na serce. To czyste lekarstwo dla ciała i duszy. Zdaniem ekspertów przebywanie w towarzystwie zwierząt domowych lub choćby przyglądanie się im działa jak bufor, chroniący przed stresem, czy depresją. Pupile skutecznie osładzają nam także samotność i pomagają w przezwyciężeniu codziennych trudności. Relacja człowieka ze zwierzęciem porównywalna jest zresztą do relacji człowieka z innym człowiekiem. Jest to pewna forma miłości. Bezgranicznej i bezwarunkowej. Zdaniem ekspertów bardzo ważny jest kontakt fizyczny ze zwierzęciem. – Dotykanie, albo głaskanie sierści, która jest miękka, sprawia nam przyjemność i uspokaja nas – mówi Rzepecka.

    0
  • DIETY Odżywianie czy ćwiczenia - co przynosi lepsze rezultaty?

    Ćwiczenia czy żywienie - co tak naprawdę przynosi najlepsze rezultaty? Jeśli twoim głównym celem jest zmiana kompozycji ciała (utrata tkanki tłuszczowej/wagi), to tylko połączenie tych dwóch elementów przyniesie oczekiwane rezultaty.

    0
  • Fałszywy aparat ortodontyczny symbolem zamożności

    Aparat na zęby lata temu był unikaną przez młodzież koniecznością. Dziś jego posiadanie jest wręcz na topie. Do Azji ta moda powróciła, bo Tajlandię opanowała już kilka lat temu. Na czasie są kolorowe, sztuczne aparaty, traktowane jako symbol statusu. Czego mają dowodzić? Oczywiście bogactwa – w Azji prostowanie zębów w stosunku do dochodów przeciętnej rodziny jest bowiem kosztowne.

    0
  • Ciężki poranek?

    Ledwo co otwierasz oczy, a już wiesz, że poranek nie będzie łatwy. Resztkami sił zwlekasz się z łóżka, przygotowujesz się do wyjścia, a poziom twojej energii osiąga stan krytyczny. Krytycznie niski. I pomyśleć, że to dopiero początek całodniowych zmagań. Sprawdź, dlaczego z takim trudem przychodzi nam rozpoczęcie nowego dnia?

    0
  • Oko - najlepszy aparat świata. Jak to działa?

    Ludzkie oko to najdoskonalsze znane urządzenie służące do rejestracji obrazu. Soczewki, przesłony i matryce najnowocześniejszych kamer i aparatów tylko próbują dorównać temu, co stworzyła natura.

    0
  • Nowy, 'cudowny' lek na alkoholizm? 99% skuteczności

    Baklofen, lek od lat stosowany w leczeniu spastyczności mięśniowej, według Freda Levina, profesora psychiatrii Akademii Medycznej przy Northwestern University w Chicago, jest skuteczny w leczeniu alkoholików w ponad 99% przypadków. Głód alkoholowy, stany lękowe, będące pierwotnym źródłem problemów, rozpad osobowości - mijają bezpowrotnie. To możliwe? Pytamy specjalistę psychoterapii uzależnień.

    0
  • Kalkulator spalania kalorii podczas wysiłku

    0
  • Dieta 1000 kcal - dlaczego nie odchodzi do lamusa?

    Niemal co roku pojawia się nowa, "rewelacyjna", "pewna" dieta odchudzająca, której twórca gwarantuje wspaniałe wyniki, niejednokrotnie bez wysiłku. Niejednokrotnie, na chwilę trafia na czołówki gazet, na salony, wydaje książki, które stają się bestsellerami. Potem znika. Tymczasem większość lekarzy i dietetyków, konsekwentnie, zachęca do stosowania racjonalnej diety tysiąc kalorii. Dlaczego?

    0
  • W tych dniach cyklu miesiączkowego kobieta jest bardziej podatna na kontuzje

    Wraz z cyklem menstruacyjnym w kobiecym ciele zachodzą zmiany na poziomie hormonalnym, emocjonalnym i fizycznym. Badacze odkryli, że w niektórych fazach cyklu ćwiczenie jest bardziej niebezpieczne dla pań ze względu na mniejszą wytrzymałość stawów.

    0
  • Sekrety szczupłych kobiet

    Udowodniono, ze nasza waga zależy od wielu czynników, w tym genów, przemiany materii, stanu zdrowia. Zarazem nie ma co ściemniać: aż w 90% to, czy mamy nadwagę, czy nie, wynika z diety i trybu życia. Czyli wszystko w naszych rękach. To uproszczenie, że panie, które trzymają swoją wagę w ryzach, mają po prostu szczęście. Zwykle tłuszczyk im się w nadmiarze nie odkłada, bo mają swoje sekrety. Warto je poznać...

    0
  • Ból głowy? Powiedz, gdzie i jak boli i dowiedz się dlaczego!

    Ból głowy wszystkim dokucza od czasu do czasu i zazwyczaj nie zapowiada poważnych problemów ze zdrowiem. Jeśli jednak zatruwa ci życie i często powraca, warto ustalić przyczynę problemów. Leczeniem bólu głowy przede wszystkim zajmuje się neurolog, jednak niekoniecznie. Bywa, że potrzebna jest pomoc innego specjalisty.

    0
  • Co z tą wagą?

    Nie powinno się ważyć częściej niż raz w miesiącu. Dlaczego? Czasem mimo ćwiczeń, wyrzeczeń i ścisłej diety waga stoi jak zaklęta albo nawet pokazuje więcej.

    0
  • Kalendarz badań profilaktycznych

    Nie lekceważ badań profilaktycznych, bo wykonywane regularnie pomogą ci zachować zdrowie, a niekiedy mogą uratować życie. Co miesiąc samobadanie piersi Co pół roku przegląd zębów i dziąseł u stomatologa kontrola ciśnienia krwi Raz w roku ogólne badanie ginekologiczne oraz badanie cytologiczne i badanie czystości pochwy, USG przezpochwowe (po rozpoczęciu współżycia płciowego), kontrola wzroku u okulisty wraz z badaniem dna oka Raz na 2 lata morfologia OB poziom cukru we krwi ogólne badanie moczu rentgen płuc (palaczki raz do roku) USG piersi i jamy brzusznej EKG Raz na 3 lata mammografia (przemiennie z USG piersi) badanie poziomu cholesterolu rozbiciem na frakcje LDL i HDL i triglicerydów we krwi badanie na obecność krwi w kale Raz na 5 lat badanie gęstości kości (densytometria) kontrola słuchu

    0
  • Aronia, mimo cierpkiego smaku, ma mnóstwo właściwości zdrowotnych

    Cierpka, gorzka i nieefektowna - ot cała aronia? Nie daj się zmylić pozorom. To istny skarb dla zdrowia. U naszych wschodnich sąsiadów była nawet uważana za roślinę leczniczą. Aronia do naszego kraju przybyła z Ameryki Północnej - okrężną drogą, bo poprzez Rosję i Skandynawię. Do Rosji została sprowadzona w pierwszej połowie XIX wieku jako eksponat biologiczny, głównie ze względu na walory dekoracyjne. Aronia to naprawdę twardy zawodnik: potrafi wytrzymać w temperaturze sięgającej nawet - 40 °C. Przystosuje się do różnych rodzajów gleb. Aronia zawiera mnóstwo antyoksydantów, które neutralizują szkodliwe działanie sprzyjających starzeniu wolnych rodników. Największą rolę w tym procesie przypisuje się antocyjanom, naturalnym barwnikom obecnym także w innych czerwono- fioletowych owocach i warzywach m. in. winogronach, czarnych porzeczkach, wiśniach, żurawinie czy bakłażanach. Aronia jest rekordzistką, jeśli chodzi o zawartość tego barwnika i jego zdolności antyoksydacyjne - w 100 g jest go mniej więcej 0,5 g. Dzięki temu można jej przypisać liczne zalety dla zdrowia i urody.

    0
  • Przysadka mózgowa - pół grama wielkiej mocy

    Pozwala nam rosnąć, dojrzewać, mieć dzieci, a nawet utrzymać związek. Wpływa na wagę, wygląd skóry i włosów, także laktację i kontrolowanie moczu nocą. Niewiele jest procesów w naszym organizmie, które przynajmniej pośrednio nie byłyby związane z pracą przysadki mózgowej. Taka mała, taka niepozorna, a niezwykle ważna ze względu na hormony, które produkuje, magazynuje i uwalnia. To warto wiedzieć!

    0
  • FITNESS Ile kalorii możesz stracić podczas porządków albo w pracy?

    Wartości zostały przyjęte dla przeciętnej osoby ważącej 70 kilogramów, która wykonuje wykazane czynności przez 30 minut. Warto wziąć pod uwagę, że ktoś lżejszy w tym samym czasie spali mniej kalorii, cięższy – więcej. Prace domowe oglądanie tv 14 kcal robienie na drutach 32 kcal spanie 35 kcal zmywanie naczyń 42 kcal gotowanie 60 kcal prasowanie 84 kcal pielęgnacja małego dziecka 123 kcal grabienie trawnika 140 kcal mycie okien, podłogi 140 kcal koszenie trawnika 158 kcal mycie samochodu 158 kcal odkurzanie 158 kcal praca w ogródku 158 kcal taniec (dyskoteka) 252 kcal kopanie ziemi 280 kcal Aktywność zawodowa Prace zawodowe urzędnik 53 kcal kierowca 53 kcal nauczyciel 88 kcal fryzjer 123 kcal pielęgniarka 140 kcal górnik 210 kcal murarz 245 kcal

    0
  • PSYCHOLOGIA Moda na coaching coraz silniejsza

    Moda na coacha nastała już pięć, sześć lat temu. Wtedy to było coś nowego, wręcz egzotycznego. Dzisiaj w większości firm coaching jest już naprawdę codziennością i wpisał się w rozwój kadry menadżerskiej i pracowników. Obecnie pojawia się raczej trend do tworzenia coachingu w bardzo różnych i nowych dziedzinach naszego życia. Od life coachingu, po rodzinny. Właśnie to jest teraz coraz bardziej modne - mówi naTemat Joanna Heidtman, popularna psycholog i coach.

    0
  • Grypa w natarciu: czy jest sens jeszcze się szczepić?

    Oblężone przychodnie, tłumy na szpitalnych dyżurach. Tygodniowo przybywają tysiące zakażonych grypą, setki osób wymagają hospitalizacji, a to dopiero początek. Profesor Lidia Brydak z Krajowego Ośrodka ds. Grypy zapewnia, że na razie nie grozi nam epidemia, ale zarazem apeluje o to, by się szczepili wszyscy zdrowi, a zwłaszcza osoby z grupy ryzyka. Dlaczego warto?

    0
  • Plemniki czeka zagłada?

    Męska płodność jest ostatnio jednym z najbardziej kontrowersyjnych tematów współczesnej medycyny. Zamieszanie wywołuje przede wszystkim stan nasienia, bo kolejne badania wydają się wskazywać na to, że w kolejnych krajach spada zarówno jego jakość, jak i ilość.

    0
  • Jak parzyć zieloną herbatę?

    O smaku i właściwościach herbaty zielonej decyduje nie tylko proces produkcji, ale także czas i sposób zaparzania. To dlatego jest on niezwykle ważny, a w Japonii zyskał nawet rangę ceremonii.

    0
  • Wirus opryszczki: powszechny i jednak groźny

    Ten wirus to prawdziwy "tajny agent". Zdobywa nowe tereny podstępnie, potrafi się znakomicie maskować, a atakuje wykorzystując moment słabości ofiary. Ma wiele oblicz i lubi często się zmieniać. Potrafi milczeć przez wiele lat, ale to nie znaczy, że jest już niegroźny. Do dziś nie wiadomo, dlaczego jedni potrafią się przed nim bronić, a inni ulegają mu podczas stresu czy... na plaży.

    0
  • Dlaczego tyjemy, gdy robi się zimno?

    Wyróżniamy dwa rodzaje tkanki tłuszczowej: białą i brązową. Pierwsza z nich - biała - powstaje, gdy przyswoimy większą dawkę kalorii niż jesteśmy w stanie spożytkować. Zbędne sadełko, wałeczki, krągłości - to właśnie tkanka tłuszczowa biała, która stanowi niejako magazyn nadmiarowej energii: przechowuje ją na gorsze, "chudsze" czasy, a także chroni narządy wewnętrzne przed urazami mechanicznymi. Druga - brązowa tkanka tłuszczowa - nie tylko nie magazynuje energii, ale zamienia ją na ciepło - to właśnie ona chroni nas przed nieprzyjemnym poczuciem chłodu. Naukowcy przypuszczają, że gdy mamy jej więcej, wolniej przybieramy na wadze. Brązowej tkanki tłuszczowej nie wyhodujemy jednak poprzez zjedzenie kolejnego talerza makaronu czy paczki ciastek. Smakołyki odłożą się jako tkanka tłuszczowa biała, a ta z termoregulacją ma niewiele wspólnego, więc cieplej raczej nam nie będzie.

    0
  • Lipofilling, co to takiego?

    Nadmiar tkanki tłuszczowej dla większości z nas nie ma z estetyką nic wspólnego. Jednak medycyna potrafi z niej zrobić użytek. Lipofilling to zabieg, który wykorzystuje specjalnie przygotowaną tkankę tłuszczową do redukcji i wypełniania zmarszczek lub ujędrnienia piersi.

    0
  • Prosak - niewielki, ale jednak szpeci. Jak się go pozbyć?

    Zazwyczaj prosaki wielkością przypominają ziarnka maku, chociaż trafiają się i większe. Białe lub żółtawe kuleczki, najczęściej w okolicy powiek, ale i skroni czy na policzkach, raczej nie są groźne dla zdrowia. Upewnij się jednak u dermatologa, że coś, co "wyrosło" na skórze, jest na pewno prosakiem. Jeśli chcesz usunąć ten rodzaj torbieli, jesień to najlepszy czas na zabieg.

    0
  • Olej rzepakowy - swojski tłuszcz najlepszy do smażenia!

    Zachwycasz się oliwą z oliwek, olejem słonecznikowym czy aromatycznym orzechowym? Najlepszy do smażenia jest nasz swojski olej rzepakowy, najlepiej z dodatkiem witaminy E - informują naukowcy z Zakładu Żywienia Człowieka Wydziału Zdrowia Publicznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Zabrzu. Sprawdź, jakie tłuszcze możesz bezpiecznie podgrzewać, a jakie lepiej zjadać na zimno?

    0
  • Błonnikowi liderzy - produkty najbogatsze w błonnik

    Syci, ułatwia trawienie, działa niczym szczotka, usuwając z przewodu pokarmowego zbędne i toksyczne substancje. Pomaga zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę. Światowa Organizacja Zdrowia WHO zaleca, aby w naszym menu znalazło się od 20 do 40 g błonnika dziennie. Czy jednak poza sztucznymi suplementami na pewno wiemy, gdzie się kryje? Oto najwięksi naturalni błonnikowi mocarze - jeśli chodzi o jego zawartość nie mają sobie równych.

    0
  • Przyczyny przykrego zapachu z ust

    0
  • Rak piersi zniknie z naszego globu?

    Mimo że jedynie w tym roku rak piersi zostanie wykryty u ponad 1 mln kobiet, jest on coraz bardziej skutecznie leczony - zwraca uwagę Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) z okazji przypadającego 15 października Europejskiego Dnia Walki z Rakiem Piersi. Amerykanie za punkt honoru postawili sobie wyeliminowanie tego nowotworu do 2020 r. - podaje Polska Agencja Prasowa. Zanim to nastąpi ma się on stać chorobą uleczalną.

    0
  • 5 nawyków, które prowadzą do starzenia się

    Co sprawia, że starzejemy się, bo nasze ciała, umysły i psychika są wyczerpane. To 5 powszechnych nawyków, których warto się pozbyć. Im szybciej, tym lepiej. 1. Za dużo adrenaliny 2. Na odwrót – za mało wyzwań 3. Uzależnienia 5. Stawianie na pierwszym miejscu potrzeb dzieci 6. Materializm

    0
  • Ortoreksja - podporządkowanie życia zdrowemu odżywianiu

    Ortoreksja (orhorexia nervosa, z greckiego orthos – oznacza poprawiać, korygować) – to nic innego jak nieokiełznana wręcz i obsesyjna chęć ciągłego kontrolowania wybranej ścieżki zdrowego odżywiania. Zachowania osób z ortoreksją na pierwszy rzut oka, nie wywołują niepokoju. Bo skrupulatne wybieranie w sklepie produktów do spożycia, szczegółowe czytanie etykiet na opakowaniach czy opracowywanie dokładnego menu na najbliższe dni nie jest w zasadzie niczym złym. Jednak jest pewna granica. Kiedy bowiem pojawi się u takiej osoby ogromny strach przed zjedzeniem czegokolwiek, co odbiega od sztywnych, założonych wcześniej ram "zdrowotności i naturalności" produktów, gdy jakość potraw stanie się ważniejsza od przyjemności jedzenia, wtedy można zacząć zastanawiać się, czy to czasem nie są początki ortoreksji. Zaburzenie to opisane zostało niedawno, bo dopiero w roku 1997 przez lekarza Stevena Bratmana, który sam przyznał się, że miewa tego typu problemy. Według niego, podłożem jego problemów była alergia pokarmowa, na którą chorował w dzieciństwie. Eliminował wówczas z diety produkty mleczne oraz pszenne, spożywał też mało urozmaicone posiłki. Z czasem – jak sam zauważył – podporządkował całkowicie swoje życie, wykonywane codzienne czynności, właśnie jedzeniu.

    0
  • Aby ograniczyć ryzyko pojawienia się raka piersi - regularnie badaj się

    Przede wszystkim obowiązkowo należy przeprowadzać samobadanie piersi. Samobadanie piersi należy robić przynajmniej raz w miesiącu – w pierwszych dziesięciu dniach cyklu miesiączkowego, bo wtedy najłatwiej jest wyczuć wszelkie zgrubienia i zmiany. Badaj piersi na leżąco i stojąco – zawsze sprawdzaj też węzły chłonne po obu stronach ciała. Aby dobrze poznać budowę piersi - co ułatwi wykrycie już małych zgrubień - należy badanie robić systematycznie najlepiej, aby matki uczyły tego już kilkunastoletnie córki, u których piersi dopiero zaczynają się kształtować. Przy każdej wizycie u ginekologa domagaj się palpacyjnego badania piersi – jest to obowiązkiem każdego lekarza, niestety, niewielu jest specjalistów, którzy sami z siebie proponują takie badanie pacjentce.

    0
  • Zażywasz leki? Nie jedz grejpfrutów!

    Dwadzieścia lat temu kanadyjscy naukowcy odkryli, że substancje zawarte w grejpfrutach wpływają na sposób, w jaki ludzki organizm metabolizuje niektóre lekarstwa – między innymi cyklosporynę (lek o działaniu immunosupresyjnym) i przynajmniej jedno lekarstwo na nadciśnienie. W ubiegłym tygodniu ta sama grupa naukowców ogłosiła, że liczba obecnych na rynku leków, które istotnie zmieniają działanie pod wpływem grejpfruta, wzrosła w ostatnich latach z 17 do 43. Na liście znajdują się między innymi simwastatyna (substancja obniżająca poziom cholesterolu) i nifedypina (lek obniżający ciśnienie). Substancje chemiczne zawarte w grejpfrutach zmieniają sposób metabolizowania leków w przewodzie pokarmowym i znacznie zwiększają ich stężenie we krwi. Substancje te – furanokumaryny – znajdują się także w innych owocach cytrusowych: między innymi w gorzkich pomarańczach, z których produkuje się popularne marmolady, oraz w limonkach i pomelo. Ilość grejpfruta, która może wpłynąć na działanie leku, różni się w zależności od substancji czynnej, ale w wielu przypadkach wystarczy szklanka (250 ml) soku albo jeden cały owoc, aby wywołać reakcję farmakokinetyczną.

    0
  • Nie chcesz zachorować - nie dotykaj twarzy!

    Najlepszą bronią przeciwko grypie są szczepienia i częste mycie rąk - tak pouczają nas lekarze. Naukowcy z amerykańskiego National Institutes of Health wykazali, że to o wiele za mało, a wirusy nieświadomie dostarczamy sami... do własnych ust. O co chodzi?

    0
  • Zdrowotne właściwości czekolady

    Naukowcy odkryli, że czekolada pomaga w odchudzaniu! Brzmi to nieprawdopodobnie, a jednak tak jest. Ten słodki przysmak potrafi korzystnie wpływać na wagę ciała. Te właściwość ma jeden z jej składników – epikatechina. Powoduje on wytwarzanie energii, która przyspiesza metabolizm i wtedy łatwiej spalasz kalorie. Komórki mięśniowe pod wpływem tej substancji są pobudzone tak jak po dawce gimnastyki. Poprawia się też krążenie krwi, a zmęczenie przechodzi bez śladu. Na dodatek epikatechina to naturalny przeciwutleniacz, który neutralizuje działanie wolnych rodników uszkadzających komórki organizmu. Jest jednak jedno "ale": dzieje sie tak tylko wówczas, gdy sięgasz po gorzką czekoladę. Musi ona zawierać od 70 do 99 proc. miazgi kakaowej.

    0
  • Badanie dna oka, czyli co można wyczytać z zakamarków narządu wzroku?

    Badanie dna oka - to brzmi strasznie? Spokojnie, za niepokojącą nazwą kryje się proste badanie. Do tego stopnia, że jeśli lekarz nie zastosuje kropli rozszerzających źrenice, pacjent może nawet nie zorientować się, że zostało wykonane. A korzyści z niego są liczne: okulista jest w stanie dokonać wstępnej diagnozy stanu zdrowotnego organizmu, w tym rozwijającej się cichaczem... cukrzycy, nadciśnienia tętniczego czy chorób krwi. Nierzadko zdarza się, że uprzedza w tym lekarzy innych specjalności. Na czym polega i komu zaleca się jego wykonanie?

    0
  • Sekrety Diety - figa suszona - wymiennik owocowy

    Figi, dzięki obecności drobnych pestek, są najlepszym źródłem błonnika spośród owoców suszonych. Spożywanie suszonych fig jest bardzo skuteczne przy zaparciach, bo dzięki dużej zawartości błonnika ułatwiają wypróżnienia. Występują w nich też fityny, które przyspieszają trawienie. Pektyny, rozpuszczalne frakcje błonnika, pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Błonnik zapewnia szybsze i dłuższe uczucie sytości, wspomaga odchudzanie między innymi poprzez zmniejszenie wchłaniania kalorii.

    0
  • Zbyt krótki sen dodaje kilogramów.

    Spanie krócej niż sześć godzin dziennie przyczynia się do wzrostu spożywania kalorii - podają amerykańscy lekarze.

    0
  • Przełomowe dni z życia mężczyzny - kiedy on jest najszczęśliwszy?

    Najszczęśliwszy okres w życiu mężczyzny przypada w okolicach 37. urodzin - wynika z badania przeprowadzonego na 1 tys. przedstawicieli płci męskiej. Dlaczego akurat wtedy i jakie wydarzenia życiowe panowie oceniają jako najbardziej satysfakcjonujące?

    0
  • Jesteś uzależniona od słodyczy?

    Ochota na pyszne ciacho, czekoladę, wielkiego batona nie opuszcza cię nawet na chwilę? Wykorzystasz każdą okazję, żeby tylko poczuć słodycz w ustach? Sprawdź, czy twoja słabość do słodyczy to juz uzależnienie i czy może być groźna dla zdrowia.

    0
  • Co się dzieje z twoim organizmem po zjedzeniu fast fooda?

    Zdarza ci się jadać śmieciowe jedzenie? Naukowcy zbadali, jaki wpływ ma na nasze ciała zaledwie jednego zestawu z barów szybkiej obsługi. Masz odwagę sprawdzić? Badanie to pokazuje, że nasze ciało rejestruje nawet pojedynczy dietetyczny skok w bok.

    0
  • Wspomagacze metabolizmu - składniki, które rozpędzą przemianę materii

    Prężnie działający układ pokarmowy, który rozprawi się z wszystkim tym, co do niego wrzucisz. Bez dodatkowych kilogramów czy problemów gastrycznych. Z tego, co zjesz, wyciągnie wszystko to, co niezbędne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Mrzonki? Niekoniecznie. Te składniki zadbają o to, by twój metabolizm działał lepiej niż do tej pory.

    0
  • Po co składników naturalnych kosmetyków szukano na krańcach świata?

    Nordycka malina, róża z Jerycha, arktyczna alga, pustynna lilia, imbir z Madagaskaru. Składników nowych kremów szukano na krańcach świata. Właściwie po co?

    0
  • Żeby cukier był w normie

    0